Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Τον άρτον ημών τον επιούσιον δώσε ημίν ω(!) Εταιρεία!

Τον άρτον ημών τον επιούσιον δώσε ημίν ω(!) Εταιρεία!
Που στο διάολο πάει ο Κόσμος; Και η κυρά «Βαγγελιώ» από το «Αλεποχώρι» γνωρίζει βέβαια , ότι όλοι οι λαοί του πλανήτη είναι χρεωμένοι μέχρι το λαιμό στις παντοδύναμες Πολυεθνικές του χρήματος –«Αγορές» τις λένε κατ’ ευφημισμό- . Ακόμη και οι λεγόμενες «υγιείς οικονομίες» δεν ξεφεύγουν του κανόνα. Μάλιστα το πλέον ανησυχητικό είναι ότι το χρήμα που διακινείται παγκοσμίως είναι άυλο, που σημαίνει μπαλόνι που φουσκώνει με αέρα κοπανιστό. Κι όταν σκάνε τέτοια μπαλόνια μόνο μπόχα βγαίνει και παγκόσμια αναταραχή που την πληρώνουν τα γνωστά υποζύγια. Αν όμως η απληστία για χρήμα σταματούσε εκεί ίσως υπήρχε ελπίδα.
Προ καιρού παρακολούθησα ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Εξάντα και ανατρίχιασα από το απίστευτο γεγονός, ότι σε χώρες της Λατινικής Αμερικής μεγάλες Εταιρείες αγοράζουν ποταμούς και απαγορεύουν στους ντόπιους να πίνουν νερό δωρεάν, παρά μόνο επί πληρωμή. Δηλαδή οι γήινοι πόροι ζωής γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και πλουτισμού. Ποιος είσαι εσύ ρε άχρηστε πολιτικέ, κτηνάνθρωπε που μόνο θεό το χρήμα έχεις, που έβαλες την υπογραφή σου σε τέτοιο έγκλημα και στερείς το νερό από τον αγρότη και το ιθαγενή; Ποιος σου έδωσε τέτοιο δικαίωμα ζωής και θανάτου για τον διπλανό σου;
Τώρα γίνεται πραγματικότητα αυτό που κυοφορείται από καιρό. Ότι δηλαδή τη διατροφή και την γεωργική παραγωγή θα την ελέγχουν νόμιμα και με τη βούλα πολυεθνικά τέρατα. Θα μου πείτε «τι λες ρε αγαθέ φίλε, τώρα το πήρες χαμπάρι ότι οι σπόροι και τα φυτοφάρμακα ελέγχονται από ελάχιστες υπερεθνικές εταιρείες που κρύβονται πίσω από ένα τεράστιο δίκτυο χιλιάδων μικρότερων θυγατρικών»; Και βέβαια όποιος ελέγχει σπόρους και φυτοφάρμακα ελέγχει έμμεσα την παραγωγή τροφής και τις τιμές στον πλανήτη. Ναι, σύμφωνοι. Υπήρχαν όμως ακόμη νησίδες αντίστασης και μικρές οάσεις. Μπορούσες να «γράψεις» κανονικά εταιρείες και τα σκατοδηλητήρια που διακινούν και να κάνεις μια δονκιχωτική έστω προσπάθεια να καλλιεργήσεις στον κήπο σου ή στο χωράφι σου με κοπριά, εναλλακτικές μορφές λίπανσης και να βάλλεις παραδοσιακές ποικιλίες και σπόρους που –ας είναι καλά- μπορούν να σου προσφέρουν ομάδες οργανωμένων συμπολιτών ή και συγχωριανών. Φοβάμαι όμως ότι περνάμε δυστυχώς σε πιο άγριες φάσεις. Σε φάσεις απόλυτου και ασφυκτικού ελέγχου της παραγωγής γεωργικών αγαθών. Ήδη στην Αμερική σε πολλές Πολιτείες είναι παράνομη η καλλιέργεια λαχανικών στον κήπο σου. Στην Ελληνική αγορά κυκλοφόρησαν πατάτες και δεν ξέρω τι άλλο που απαγορεύεται η μεταφύτευση τους. Θες πατάτες; Ακριβοπλήρωσε τον πατενταρισμένο σπόρο της Εταιρείας –Ω! ΕΤΑΙΡΕΙΑ- αλλιώς….
image
Είμαι βιοκαλλιεργητής 8 χρόνια τώρα. Από μεράκι και φιλοσοφία ζωής και όχι για οικονομικό κέρδος. Στα χρόνια αυτά , επειδή τυγχάνει να είμαι και χημικός, μου δημιουργήθηκαν δεκάδες απορίες που τις συζήτησα με ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλλίτερα από μένα το όλο νομικό πλέγμα . Π.χ. γιατί επιτρέπεται η φωσφορική αμμωνία σε δακοπαγίδες και όχι η θειική. Γιατί η μελάσα που είναι φυσικό προϊόν απαγορεύεται, ενώ επιτρέπονται οι πυρεθρίνες. Μου είπαν πολλά για τεράστια οικονομικά συμφέροντα μεγάλων κεντροευρωπαϊκών χωρών που έβαλλαν την σφραγίδα τους στον βιολογικό κανονισμό που είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα τους. Χώρες που έχουν τεράστια αποθέματα οργανικών υλών κοπριάς και χούμου πρέπει να πουλήσουν στους υπόλοιπους απαγορεύοντας άλλα οργανικά λιπάσματα. Αν λοιπόν βάλω κοπριά από το μαντρί του συντέκνου μου είμαι παράνομος, διότι δεν είναι εγκεκριμένη, ενώ αν αγοράσω την συσκευασμένη Ολλανδική ή Γερμανική είμαι εντάξει. Το θέμα το αφήνω ανοικτό, θέλει πολύ συζήτηση και δεν είναι του παρόντος. Νομίζω όμως ότι πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα και αποφασιστικά σε τέτοια φαινόμενα οικονομικής απληστίας, να τα καταγγείλουμε και να δείξουμε από την αρχή τις εχθρικές μας διαθέσεις, μποϋκοτάροντας τέτοια προϊόντα. Εμείς οι απλοί καλλιεργητές, ή καταναλωτές. Γιατί αν περιμένουμε από τους πολιτικούς να αντιδράσουν, φέξε μου και γλίστρησα. Λ.Γ.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: