Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

ΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ, Ο ΑΦΑΝΗΣ ΦΟΝΙΑΣ

Πόσο εύπιστοι είμαστε;
Σήμερα θα σας προβληματίσω με ένα πολύ απλό (τουλάχιστον για τους χημικούς) αίνιγμα. Η ουσία του αινίγματος είναι ότι ο καθένας μπορεί να παραπλανηθεί πολύ εύκολα σε ζητήματα που δεν γνωρίζει καλά. Η μόνη άμυνα είναι η λογική επεξεργασία αυτού που ακούμε , βλέπουμε, ή εν γένει αντιλαμβανόμαστε. Η πρώτη αίσθηση μπορεί να είναι απατηλή. Η Φύση το συνηθίζει άλλωστε αυτό. Βουτήξτε τα αριστερό σας χέρι σε πολύ κρύο νερό και το δεξί σε θερμό για μερικά δευτερόλεπτα. Μετά και τα δύο σε χλιαρό και θα διαπιστώσετε, ότι κάτι δεν πάει καλά με την αίσθηση της αφής. Όλα, μάλλον ξεκινούν από το μυαλό και καταλήγουν σ’ αυτό!
«Την άνοιξη του 1997 , ο Νείθαν Ζόνερ, δεκατετράχρονος μαθητής γυμνασίου στο Αϊντάχο Φωλς των ΗΠΑ , μοίρασε μια έκθεση στους συμμαθητές του για τους κινδύνους του οξειδίου του υδρογόνου με τίτλο: «Οξείδιο του Υδρογόνου: Ο αφανής φονιάς»
Το οξείδιο του υδρογόνου όπως πληροφορούσε ψυχρά η αναφορά, προκαλεί χιλιάδες θανάτους ετησίως εξαιτίας ακούσιας εισπνοής, αποτελεί βασικό συστατικό της όξινης βροχής και έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνει τη διάβρωση και οξείδωση πολλών μετάλλων. Σε αέρια μορφή προκαλεί σοβαρά, ακόμη και θανατηφόρα εγκαύματα. Η εν λόγω ουσία προκαλεί εθισμό και η εξάρτηση από αυτή δεν είναι αναστρέψιμη και η πλήρης στέρηση της ουσίας οδηγεί σε βέβαιο θάνατο.
Η πλειονότητα των συμμαθητών του Ζόνερ (86%) υπέγραψαν αμέσως αίτηση για την απαγόρευση της επικίνδυνης ουσίας. Ο Ζόνερ χρησιμοποίησε τα αποτελέσματα της έκθεσης του για να κερδίσει το πρώτο βραβείο στην μεγάλη έκθεση Επιστημών του Αϊντάχο Φωλς, λαμβάνοντας μέρος με θέμα «Πόσο εύπιστοι είμαστε;»
Απόσπασμα από το βιβλίο «τα τέσσερα στοιχεία» της Rebecca Rupp , εκδόσεις ΑΒΓΟ (Ωκεανίδα)

Η απάντηση:
Προφανώς πολύ εύπιστοι αφού κανείς δεν συνειδητοποίησε ότι το οξείδιο του υδρογόνου ήταν το κοινό νερό!
water_drop11

Δεν υπάρχουν σχόλια: